Sociaal Ondernemerschap en Klimaatverandering

Veel bedrijven kiezen tegenwoordig voor “sociaal ondernemerschap” als label voor hun zakelijke strategie. Dit houdt in dat ze een duurzame en innovatieve benadering kiezen om bij te dragen aan de kwaliteit van het leven van belanghebbenden en de samenleving in het algemeen. Deze bedrijven richten zich meer op hun gemeenschappen, om de kansen voor hun mensen en het milieu te verbeteren. Kort gezegd komt het er op neer dat ze “profiteren door goed te doen”.

In de afgelopen tien jaar hebben we een paar opmerkelijke voorbeelden van deze business strategie gezien, en een van de beste recente demonstraties van “social entrepreneurship” werd geleverd door het Nederlandse bedrijf TenCate.

In Ocean City (New Jersey, USA) bouwden ze hun Geotube oplossing om strand- en duinerosie te voorkomen. Het systeem van strand en duinen langs de kust vormt een bescherming voor mensen, huizen en bedrijven tegen ernstige schade als gevolg van stormen en orkanen.

Maar de duinen zelf worden vaak beschadigd en weggespoeld door krachtige stormen. Een paar jaar geleden werden we er echt weer op gewezen dat we de kracht van de natuur maar beter niet kunnen onderschatten toen superstorm Sandy over het oostelijk kustgebied van Amerika raasde. De schade en verwoestingen veroorzaakt door orkaan Sandy hebben we nog vers in ons geheugen, en dorpen en steden langs de kust in de Verenigde Staten proberen manieren te vinden om zichzelf te beschermen tegen de verschrikkelijke gevolgen van superstormen als Sandy. Ook de reputatie van een bedrijf als TenCate is gebaat bij optimaal advies inzake het voorkomen van dit soort ellende in de toekomst.

In Ocean City werd aangetoond dat we over een beproefde oplossing beschikken tegen erosie, de TenCate Geotube, die ervoor zorgt dat de duinen worden beschermd.
Een TenCate Geotube® wordt geproduceerd van synthetische, duurzame vezels die zijn geweven in de vorm van een container die gevuld wordt met zand. Deze duurzame containers worden ingegraven net onder het hoog water peil. De gigantische en krachtige golven, veroorzaakt door vreselijke stormen, worden gebroken en geblokkeerd door deze geocontainers. Het geotextiel wordt stevig in de zeebodem verankerd en zorgt er voor dat de kustlijn en de duinen niet worden beschadigd. Het gaat over duurzaamheid en voor TenCate ook om merkwarde.

De technologie werd ontwikkeld door TenCate om Nederland te beschermen tegen de zee na de verschrikkelijke watersnoodramp van 1953 die aan 1.800 mensen het leven kostte, en veel vee en bezittingen vernietigde. In de loop van de laatste decennia zijn talloze TenCate Geotube ®-containers geïnstalleerd voor oeverbescherming aan de oostkust van de VS en in meer dan 50 landen over de hele wereld. TenCate is echt een goed voorbeel van “profiteren door goed te doen”. De meeste bedrijven hebben tegenwoordig wel een uitstekende mobiele website waarop van alles te lezen is over hun sociaal ondernemerschap.

Courtesy of: GeoTube Shoreline Protection