Raymond Dijkers, Beckers Adviesgroep: Hoe kies je de juiste Accountant voor je Bedrijf

Raymond Dijkers is partner bij Beckers Adviesgroep, het bekende belastingadvies bureau in Enschede voor het MKB.

Ik had een gesprek met Raymond over waar ondernemers rekening mee moeten houden bij de keuze van hun (belasting)adviseur. Ik ben zelf ondernemer en ik weet hoe belangrijk het is om een goede keuze te maken.

De juiste adviseur kan een bedrijf helpen met niet alleen de belastingaangiften, maar ook met de fiscale planning op langere termijn, bedrijfsontwikkeling, netwerken, en zelfs persoonlijke fiscale planning als je nog steeds de grootste belanghebbende bent in jouw bedrijf. Elk bedrijf is anders, zegt Raymond Dijkers en een goede belastingadviseur moet zijn diensten aanpassen aan de behoeften van de klant. Terwijl onze business voornamelijk bestaat uit het opstellen van de jaarrekeningen en fiscale adviezen, zijn we ook een ‘sparring partner’ en bieden analyses of advies om problemen op te lossen.

In feite moet een goede belastingadviseur met het bedrijf meedenken en de kansen die de belastingwetgeving biedt zo optimaal mogelijk benutten, zegt Raymond.

Ik vroeg Raymond hoe ik met zoveel aanbod op de markt, kan bepalen wat de belangrijkste kwalificaties zijn om te komen tot een goede keuze van de fiscale adviseur.
Certificering is een van de criteria, zegt hij.
Soms kan een niet-gecertificeerde boekhouder goed genoeg zijn om de boekhouding van je bedrijf te verwerken. Echter, als het gaat om fiscaal advies of voorbereiding op aangiftes, kijken ondernemers meestal naar fiscale adviseurs die gecertificeerd zijn en een licentie hebben. Hier volgen enkele kwalificaties waar je misschien op moet letten:
Certificering:

De meeste bekende is de Federatie Belastingadviseurs, welke tezamen met het College Belastingsadviseurs in 2011 door een fusie is opgegaan in het  Register Belastingadviseurs. Door gebruik te maken van de diensten van een Federatie Belastingadviseur (FB) bent je verzekerd van dienstverlening op hoog niveau.

Waardoor onderscheidt een FB zich van andere adviseurs?

  • Een FB heeft een universitaire of HBO-opleiding op fiscaal gebied doorlopen en afgerond;
  • Een FB is verplicht om zijn kennisniveau op peil te houden door middel van het continue volgen van cursussen;
  • Een FB is gebonden aan een reglement voor de beroepsuitoefening;
  • Bij eventuele klachten over het functioneren van een FB kun je een beroep doen op onafhankelijke tuchtrechtspraak.

Een Federatie Belastingadviseur heeft voldaan aan de examen- en ervaringseisen voor certificering door de staat. Een Federatie Belastingadviseur moet permanent cursussen en bijeenkomsten volgen om gecertificeerd en gelicenseerd te blijven. Bij de Beckers Adviesgroep hebben Wim Beckers en ik de titel van Federatie Belastingadviseur.

Grootte
Het aanbod van adviseurs om uit te kiezen is groot en kan lastig zijn, er zijn eenmanszaken en je hebt de grote nationaal opererende bedrijven. Sommige bedrijven maken liever gebruik van een grote, naamsbekende onderneming. Maar terwijl het misschien aantrekkelijk lijkt met een van de Grote Vier te werken, moet je jezelf afvragen of een kleiner bedrijf niet beter bij je past. Je moet nagaan waar jij je als ondernemer op je gemak bij voelt. Misschien voel jij je wel beter bij het persoonlijke contact met een adviseur in een kleiner bedrijf.

Complexiteit
Bij de vraag aan welke kwalificaties een adviseur moet voldoen, dien je ook rekening houden met welke diensten jouw bedrijf nodig heeft. Misschien heb je alleen maar een adviseur nodig om jouw aangiftes voor te bereiden en de jaarrekening op te stellen. Maar als je ook advies nodig hebt over fiscale en financiële planning, kan het nodig zijn om iemand te zoeken met een andere kwalificatie of achtergrond.
Bedenk goed dat bedrijven het zich niet kunnen veroorloven om bij het inhuren een fout te maken, vooral wat betreft een adviseur. De adviseur heeft toegang tot de boeken van de onderneming, de cijfers, en andere cruciale informatie zegt Raymond.

Ten slotte, ga ook op referenties af. Het gaat hier om een belangrijke beslissing en een ondernemer moet zelf de adequate stappen ondernemen alvorens tot een beslissing te komen.

Het kiezen van een fiscaal adviesbureau  en administratiekantoor is een belangrijke stap voor een bedrijf, zegt Raymond. Het is een teken dat het bedrijf haar financiële functioneren wil versterken, de  management-rapportage wil verbeteren, en dat het bedrijf klaar is voor toekomstige groei. Veel bedrijven wachten te lang met het maken van deze beslissing en dat resulteert vaak in slordige en onnauwkeurige rapportage op momenten die cruciaal zijn voor groei van het bedrijf. Doe daarom altijd je best om de juiste kandidaat voor jouw bedrijf in te huren.