Online Reputatie Management van uw Bedrijf

Online-Reputation-ManagementTegenwoordig is de kans groot dat iemand uw naam of bedrijfsnaam al op Google opgezocht heeft voordat hij of zij besluit met u in zee te gaan. Hoewel dit misschien een slimme zet kan zijn voor consumenten, kan het een nachtmerrie worden voor het bedrijfsleven.

Als u toevallig een ontevreden klant hebt die wil dat de hele wereld moet weten wat hij of zij over u denkt, dan kan deze klant uw bedrijf grote schade toebrengen. Daarom is online reputatie management iets waarvan bedrijven van elke omvang zich bewust moeten zijn. Als ze hun imago willen beschermen zullen ze hierin een actief beleid moeten voeren.

Hier zijn enkele tips over hoe u uw online reputatie kunt controleren en verbeteren, zodat u daar de baas over blijft.

1. Google U Zelf.
De beste manier om uw reputatie te bewaken is te weten wat er online gezegd wordt over u en uw bedrijf. Maak er dus een gewoonte van uw naam en uw bedrijfsnaam te ‘Googlen’, en lees de resultaten die naar boven komen. De kans is groot dat u veel goede recensies en een aantal negatieve zult vinden. Maar in ieder geval zult u er bewust van worden hoe uw bedrijf eruit ziet in de ogen van potentiële klanten. In de punten 2 t/m 10 vindt u een aantal tips over wat u moet doen als u negatieve recensies aantreft.

2. Beantwoord Negatieve Recensies.
Vaak maken ondernemers de fout dat ze slechte pers en negatieve online reviews negeren. Dit maakt over het algemeen de situatie alleen maar erger. Op sites zoals Yelp.com kunnen mensen reageren of uw bedrijf beoordelen, maar ook kan de ondernemer hier  reageren. Misschien is iemand slecht bediend in uw restaurant en in plaats van naar u toe te komen, wendt hij zich tot het internet. Als ondernemer moet u pro-actief zijn en gaan praten met de persoon die een slechte beoordeling geschreven heeft. Bied hem excuses aan voor de slechte service en nodig hem weer uit in uw zaak. Accepteer de fout en laat zien dat u bereid bent de fout te herstellen. Dit zal heel lang bijdragen aan een goede reputatie van uw bedrijf.

3. Begin Met Bloggen.
Een van de beste manieren om negatieve recensies de kop in te drukken, en om ze van de voorste Google pagina te krijgen, is om regelmatig te bloggen. SEO algoritmes veranderen voortdurend, maar er is een ding waarnaar zoekmachines altijd gezocht hebben, en nog steeds op zoek zijn, en dat is regelmatige en informatieve content. Dus hoe meer u blogt, hoe sneller uw blog posts te vinden zullen zijn in de top van de zoekmachine resultaten.

4. Verspreid Persberichten.
Een persbericht zal in het algemeen vrij snel in de top van de zoekmachine rankings te vinden zijn. Maar omdat deze persberichten gedateerd zijn zullen ze niet lang aan de top blijven.Daarom kan het regelmatig creëren van persberichten een goed begin zijn voor het tegengaan van negatieve content, terwijl het tegelijkertijd de eerste pagina’s van de zoekmachines zal vullen met goede, positieve inhoud. Zo bereik je dus nieuwe markten en vegeet niet dat “Going Green” eigenlijk ook een MUST is in deze tijd,

5. Denk Aan Sociale Media.
Google hecht veel waarde aan sociale media sites, en dit betekent dat hoe meer u voorkomt op de sociale media sites, des te beter dit is voor uw SEO. Als u negatieve recensies krijgt op sites als Google+ Local, Yelp.com of andere sites, gebruik dan de sociale media om uw tevreden klanten recensies te laten publiceren. De sociale media vormen een geweldig platform om uw online reputatie te verbeteren omdat u zodoende met uw bezoekers kunt communiceren en na verloop van tijd kunt gaan werken aan het opbouwen van vertrouwen en loyaliteit.

6. Doe Mee Aan Branche-specifieke Forums.
Er zijn tal van forums over het hele internet en het is een goed idee om deel te nemen aan hoog gewaardeerde en branche-specifieke forums. Wordt actief op deze forums en zorg altijd voor een link met uw persoonlijke gegevens. Bied advies aan, en word zodoende een autoriteit op uw vakgebied in uw omgeving. Door actief te zijn kunt u tevens een nieuw publiek bereiken en kunt u bouwen aan een solide online reputatie.

7. Zorg Voor Goede SEO (Search Engine Optimization).
Wees er zeker van dat uw websites, blogs en social media sites geoptimaliseerd zijn voor SEO. Door ervoor te zorgen dat u de juiste trefwoorden gebruikt en dat u zich richt op uw lokale markt, zal uw online reputatie en aanwezigheid snel toenemen. Dit is niet alleen goed voor de meer plaatselijke internet uitstraling van uw bedrijf, maar het werkt ook om een sterke reputatie voor uw bedrijf op te bouwen wat betreft relevantie en belangrijkheid.

8. Denk Na Voordat U Spreekt.
Wees voorzichtig met informatie die u verstrekt over uzelf en uw bedrijf. Zodra de informatie op het internet verschenen is, kunt u niet meer terug. Dus voordat u iets op de social media sites plaatst, denk daar dan eerst goed over na. Kan uw bericht uw reputatie beschadigen? Zou het negatief opgevat kunnen worden? In dat geval, plaats het dan niet. Als u tenminste uw zakelijke imago wilt beschermen. Zie ook dit artikel waarin Bryan Tracy uitlegt waarom sommige bedrijven slagen, en andere falen.

9. Gebruik Foto’s Online En Optimaliseer Deze.
Tegenwoordig willen mensen zien met wie ze zaken doen. Zorg er dus voor dat u foto’s van u zelf, uw bedrijf en van uw medewerkers op uw website en op uw sociale media profielen komen te staan. Gebruik ook trefwoorden voor uw foto’s om ze te laten helpen hoog te scoren in de zoekmachines.

10. Koop Domeinen Met Uw Bedrijfsnaam.
Als uw reputatie al is aangetast is er mogelijk een snelle oplossing. Koop zoveel mogelijk domeinnamen waarin uw bedrijfsnaam voorkomt. Zodra u deze domeinen gekocht heeft, maak dan een aantal kleinere sites die betrekking hebben op uw bedrijf en uw branche. Aangezien Google veel belang hecht aan een naam in een URL, zullen deze sites snel goed scoren in de rankings, en zullen ze tevens nuttig zijn om de negatieve recensies van klanten de kop in te drukken.

Tegenwoordig geven miljoenen mensen online hun feedback over bedrijven waar ze iets gekocht hebben, of waar ze diensten van afgenomen hebben. Helaas hebben ontevreden consumenten meer kans om de wereld te vertellen hoe ze zich voelen dan tevreden consumenten. Daarom is het aan uw bedrijf om ervoor te zorgen op de hoogte te blijven van wat er online gezegd wordt over u en uw bedrijf. Reageer op negatieve feedback, en creër een constante stroom van positieve reacties met betrekking tot uw bedrijf.