Klanten leven milieubewuster dankzij beinvloeding door Brands


Brands, of merken, hebben de macht om het gedrag van klanten sterk te beïnvloeden. Duurzaamheid en groener denken zijn de afgelopen jaren zeer belangrijk geweest voor interessante ontwikkelingen op het gebied van marketing. Brands hebben de ervaring om klanten te overtuigen om producten te kopen, en de “progressieve” merken hebben hun vaardigheden gebruikt om ons te overtuigen groenere en meer duurzame producten te kopen.

Meer dan 2600 jaar geleden verkondigde Aesopus al een fundamentele waarheid toen hij zei “overtuiging is vaak effectiever dan het gebruik van geweld”. Al heel lang hebben mensen  obsessief geprobeerd om het mysterie van overreding te ontrafelen, en veel brands zijn succcesvol geweest in het verleiden tot aankopen. Merken zijn eigenlijk de grootste meesters als het gaat om ons te overtuigen om dingen te kopen waarvan we nooit wisten dat we ze wilden hebben.

Het is een bemoedigend signaal dat er recent veel maatschappelijk verantwoorde brands zijn die hun gerespecteerde overtuigingskracht gebruiken om consumenten ervan te overtuigen om duurzamer en groener te kopen.
Deze respectabele brands zijn actief in het veranderen van koopgedrag voor producten, het veranderen van de levensstijl van hun klanten, en het toepassen van hun marketing kracht en expertise om klanten te overtuigen om groener te kopen.

Hamburger gigant McDonald’s had een enorm succes met zijn eigen overtuigende campagne. Het bedrijf wilde een actieve rol spelen in het verminderen van afval en zwerfvuil in de buurten waar ze actief zijn. Het bedrijf begon met het veranderen van het uiterlijk van hun dienbladen en verpakkingsmaterialen. Zij voegden beelden toe van vervuilde straten en van vuil-vrije straten.
Deze duidelijke boodschap, verpakt in een eenvoudige beeldtenis, resulteerde in een onbewuste gewaarwording en een verandering in gedrag. McDonald’s signaleerde een enorme daling van klachten van buren over zwerfafval.
Als brands verleiders willen worden, kunnen ze veel van dit voorbeeld leren. Het beste recept om gedragsverandering te communiceren bestaat uit zeer duidelijke richtlijnen met betrekking tot het gewenste gedrag, voorzichtig opgetuigd met visuele sociale nuances.

In de stad Denver, in Colorado, VS, resulteerde een zeer verstandige en een goede toepassing van beelden in een reductie van twintig procent in het watergebruik. Denver Water, het lokale waterbedrijf, gebruikte slechts een klein stukje van de reclameruimte van billboards met de boodschap: “Gebruik alleen wat je nodig hebt”. Op deze manier kreeg de boodschap de nodige aandacht, had visueel impact en leek te blijven hangen. De advertentiecampagne liep jarenlang, waardoor de boodschap zich nestelde in de gedachten van het publiek.
Om gedragsverandering te bewerkstelligen zijn eenvoudige maar slimme infographics zoals deze, essentiële hulpmiddelen, maar ook een glimlach kan dat effect hebben. Het merk Axe (Lynx in het VK) gebruikt een advertentie voor hun douche gel die het radicale idee promoot bij haar jonge mannelijke klanten dat het delen van een douche zal resulteren in het gebruik van veel minder water, en van deze demografische groep is bekend dat ze erg moeilijk aan ‘groen’ denken. Zeer effectief is daarom een persbericht en online video campagne van het bedrijf waarin een mannelijk persoon beweegt in een douche met vrouwelijke figuren aan weeerszijden. Nu lijkt plotseling de saaie boodschap van waterbesparing belangrijk te zijn voor jonge mannen.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van brands die hun marketing ervaring en overtuigingskracht gebruiken om het gedrag van hun klanten te veranderen. Voor de ontwikkeling van meer duurzaamheid en een schonere wereld is waarschijnlijk de toegenomen belangstelling van brands voor het veranderen van het gedrag van hun consumenten de meest interessante en hoopvolle ontwikkeling van de laatste tijd. Het lijkt me onontkoombaar dat we nog veel meer brands zullen zien die het veranderen van hun marketingstrategie op dit gebied als absoluut noodzakelijk zullen ervaren.