Interview met Martin Wierbosch

Martin Wierbosch is de eigenaar van RM Support.

Wat is je verhaal Martin, hoe ben jij je carrière begonnen als ondernemer?

Het begin van mijn carrière was zeer bescheiden, ik heb 3 jaar als autoverkoper gewerkt, en in deze baan leerde ik de basisprincipes van verkoop kennen. Wanneer je een relatie met een klant of een zakenpartner opbouwt, dan moet de andere partij jouw oordeel en beslissingen kunnen vertrouwen. Je moet het vertrouwen hebben om een commitment aan te gaan om vervolgens met een zakelijk voorstel te komen. Het was een goede les en ik profiteer tot op de dag van vandaag van die leerschool.

Later werkte ik voor het SES en ten slotte, in 2005, ben ik samen met Peter Paro, mijn laatste zakelijke onderneming: RM Support begonnen. Peter was ook een investeerder in RM Support, en zijn focus lag meer op de financiële aspecten van het bedrijf. We werkten 5 jaar samen en in 2010 heb ik zijn aandelen in RM Support overgenomen en ging ik de onderneming verder leiden met behulp van verschillende adviseurs.

We hebben ook de financiële structuur veranderd. Alle aandelen blijven in mijn handen, maar het bedrijf wordt gefinancierd door particuliere investeerders die meer willen halen uit hun geld dan dat een bank ze kan bieden.

Voor sommige van de RM Support investeerders, gaat het niet alleen om het geld. Ze helpen ook bij de ontwikkeling van ons bedrijf en fungeren als mentor. Onze investeerders kijken naar meer dan alleen maar balansen. Wat een investeerder zoekt is de integriteit van de betrokkenen.
Wanneer een nieuwe investeerder besluit om ons steunen, plannen we altijd een solide Return-On-Investment time-frame, en ook een goede exit-strategie.

Ik geniet echt van het werken met particuliere investeerders, en het is een welkome ontwikkeling omdat vandaag de dag ondernemers grote moeite hebben met het verkrijgen van fondsen via de banken. Banken willen gewoon hun geld terug, vermeerderd met rente en de groei plannen van ondernemers hebben weinig of geen waarde voor hen. Ze hebben geen enkel belang in de onderneming, en zien alleen maar de risico’s.

Martin, 40% van je team bestaat uit internationale mensen, hoe beinvloedt dat de business performance?

Reizen, en het ontmoeten van mensen uit verschillende culturen, heeft mijn hoofd en mijn ogen doen opengaan. Ik heb geleerd dat het opbouwen van relaties met mensen uit vele verschillende culturen ook betekent dat je moet openstaan voor aanpassing en verandering.
En als je wilt dat jouw bedrijf groeit, dan is verandering nou net iets dat je graag wilt zien.
Ik beschouw alle problemen en vraagstukken als kansen en mogelijkheden, en ik begrijp dat verandering een onvermijdelijk element van vooruitgang is. Daarom werk ik graag met mensen uit verschillende landen, en eigenlijk ben ik erg onder de indruk van de Russische en Oost-Europese cultuur. Daar, veel meer dan hier, dagen de mensen elkaar uit en hebben ze een sterke behoefte om zich voortdurend te verbeteren en aan te passen waar ze maar kunnen.

Martin, wat zijn de belangrijkste eigenschappen van de succesvolle ondernemer?

Je moet een visie hebben. Grote business plannen betekenen niets zonder een visie. Wil je een goede ondernemer worden, zorg dan ervoor dat je weet waar je met jouw bedrijf naar toe wilt gaan. Heb die visie, zodat als dat nodig is, jij de details van je bedrijf op slechts een klein stukje papier kunt weergeven.
Geloof in jezelf. Het is echt van cruciaal belang dat je van mening bent dat je hebt wat nodig is om succesvol te zijn.
Wees actief. Eigenlijk zijn er maar twee soorten mensen. Degenen die zeggen dat ze iets willen, en diegenen die het doen!  Als jij dus een bedrijf wilt beginnen, dan kun je maar beter tot de doeners behoren.