Hoe kan ik een carrière opbouwen met het schrijven van een boek-Interview met Jo Parfitt

Jo Parfitt is schrijfster van 28 boeken, waaronder ‘Write you Life Stories’, ‘Defenite Articles’ en ‘Release the Book Within”. Dit laatste boek gaat over het schrijfproces, het zelf publiceren, het ‘verkopen’ van je boek aan uitgevers, en nog veel meer. Zo deelt Jo meer dan twee decennia van hard bevochten ervaringen met ons.

Ze beheert Summertime Publishing sinds 1997 en ook beheert ze www.expatbookshop.com en www.joparfitt.com waar ze schrijvers helpt bij het maken en publiceren van boeken, blogs en artikelen. Jo woont momenteel in Den Haag, Nederland, van waaruit zij en haar team nieuwe en bekende schrijvers helpen om hun producten gepubliceerd te krijgen.

1. Hoe kun je een boek schrijven dat gebruik maakt van je carrière om een passief inkomen te krijgen?
Ik zeg vaak tegen mijn klanten dat het schrijven van een boek de ‘kers op de taart’ is, en niet de taart zelf. Als je een boek schrijft dan kost je dat veel tijd en moeite en meestal ook veel geld, dus je moet er zeker van je boek zal verkopen. Als je wilt dat je boek verkoopt, dan moet je zorgen dat je ‘gevonden’ wordt, dus moet je boek een probleem oplossen, en moet het, in het ideale geval, betrekking hebben op jouw bedrijf.

Het schrijven van een boek dat laat zien dat jij de expert op jouw vakgebied bent, zal zorgen voor jouw passieve inkomen via verkoop op Amazon, ebook of direct ‘achter uit huis’. Dit betekent dus dat deskundigen, docenten, trainers, sprekers en consultants allemaal het beste in staat zijn geld te verdienen. Als jij geen van de voorgaande beroepen hebt, dan adviseer ik je een boek te schrijven voor een doelgroep waar jij op dat moment woont maar pas op dat je online reputatie goed gemanaged wordt!

Als jij dus in Amsterdam woont, schrijf dan een boek voor degenen die de plaatselijke boekhandel binnenlopen. En als je een specialist bent in honden shampoo en je de poedelshops, tentoonstellingen, hondenbezitters en alle dierenspeciaalzaken in de wereld (of in je eigen regio) weet te bereiken, dan is dat ook geweldig. Je moet ‘in’ je eigen markt zitten, of dat nu fysiek of virtueel is.

2. Wat heb je nodig om een boek te schrijven?
Begin met een goed idee dat beschikt over een sterke betrokkenheid en een sterk thema. Mijn eerste boek was een kookboek genaamd Franse Taarten. Het ging alleen maar over taarten, en helemaal niet over de Franse keuken. Vervolgens, ken, lees en analyseer de concurrentie, zodat je zeker weet dat je boek beter of, op een bepaalde manier, anders is. Nu ga je leren schrijven en je stijl verfijnen. Vervolgens ga je een inhoudsopgave en een hoofdstuk schrijven, en vraag je een deskundige om het te bekijken, om jou te vertellen wat je goed en fout doet, en om jou te te begeleiden bij het schrijven van de rest van het boek op een efficiënte manier. Ga je boek dan nu schrijven, zorg dat je het bewerkt krijgt, laat het verzorgen, zorg voor een goede vormgeving van de binnenkant en van de kaft, en je boek kan gedrukt worden. Maar tijdens dat proces raad ik je aan je boek 3 keer te laten proeflezen en het een paar weken te laten rusten voor je het voor een laatste keer controleert. Het zien van je eigen fouten is een bijna onmogelijke opgave. Lees ook dit artikel over Brian Tracy en waarom sommige bedrijven succesvol zijn en anderen niet.

3. Wat zijn de businessmodellen (welk percentage krijgt de schrijver)?
Dit is eigenlijk een laaaang antwoord, dus ik zal het kort houden! Als je een uitgever vind, dan geeft die jou meestel 7% van de zogenaamde ‘netto-opbrengsten’ – dus na de kosten van het drukken, de boekhandel-commissie, de transportkosten, etc. Je kunt eventueel een voorschot op de royalty’s krijgen. Als je zelf ‘publicereert’ moet je de kosten voor redactie, vormgeving en andere kosten zelf dragen, en dan krijg je 100% van de ‘netto-ontvangsten’. Maar je moet wel snappen dat Amazon en de boekwinkels ook tot 60% van de netto-opbrengsten kunnen opeisen, zodat je minder over houd. Als je met een partner-uitgever werkt (zoals ik) zullen zij het gehele proces van het project, inclusief sociaal ondernemerschap, beheren en vervolgens jouw boek onder hun eigen merknaam publiceren (mijn eigen merknaam is Summertime Publishing), en dan zullen ze jou tot 60% van de netto-opbrengsten geven. Tegenwoordig is ‘Print on Demand’ een geweldige manier om bezig te zijn omdat dan de boeken pas worden gedrukt als ze verkocht zijn, en je dus niet blijft zitten met een overvloed aan boeken die niet verkocht zijn. Echter, het drukken van een ‘beperkte oplage’ van bijvoorbeeld 1000 boeken, kost je aanzienlijk minder dan het drukken van elk boek afzonderlijk.

4. Wat kost het om een boek te schrijven?
Het schrijven van het boek kost niets! Het bewerken ervan kost tot € 50 per 1.000 woorden. Het proeflezen kost ongeveer € 10 per 1.000 woorden. Mijn ontwerper neemt € 180 voor een kaft, en € 6 per pagina voor het interne ontwerp. Ik betaal 25 cent per pagina voor de Kindle conversie. Natuurlijk kunt je zelf naar alles op zoek gaan, of alles zelf doen. Ik bied een drie stappen programma aan, van ‘Concept tot de Boekenplank’, en dat kost € 997 per stap. Ik moet wel zeggen dat de online ontwikkelingen van de laatste jaren, of decennia, “branding” van het merk of boek behoorlijk op de kop gezet hebben.

5. Waarom is het nuttig een coach te hebben die helpt bij het schrijven van een boek?
Omdat veel schrijvers last hebben van een schrijvers ‘block’, en een gebrek aan zelfrespect en motivatie hebben. Een coach houdt je op het goede spoor en helpt je om te begrijpen waarom je last hebt van dit soort problemen. Ik ben geen coach, al krijgen mijn auteurs deze diensten toch wel, ik ben een mentor. Eigenlijk adviseer ik mijn klanten, houd hun handen vast en doe ook nog wat andere dingen voor hun. Een coach laat de schrijver zelf het werk doen. Beiden zijn zeer waardevol. Ik zie mijzelf eigenlijk meer als project manager. Er zijn ten minste 50 stappen betrokken bij het schrijven van een boek, en als je aan de start staat kan het schrijven van een boek soms een onmogelijke te beklimmen berg lijken en houd ook je mobiel “presence” in de gaten. Ik neem deze stress voor hen uit dat proces. Sommige mensen waarderen dat.

6. Hoe lang duurt het om een boek te schrijven?
Het hangt er van af hoe lang het boek is! De meeste boeken moeten ongeveer 35.000 woorden lang zijn. Ik vertel mijn klanten te streven naar het schrijven van een hoofdstuk per week. Als ze dat doen, dan kan een boek van begin tot eind in negen maanden klaar zijn. maar ik heb ook klanten die het volledig geschreven hebben in een maand, en anderen die 2 tot 3 jaar nodig hebben.