GreenFields® MX. De beste kunstgrasvelden voor voetbal


Heb je al gehoord dat sinds 2014 meer en meer voetbalclubs zij  verschakeld op spelen op kunstgrasvelden? Voor professionele voetbalteams is dit  een logische stap, voetbal heeft immers alles te maken met balcontrole en gemakkelijk kunnen wenden, keren, versnellen en sliden. Het speelveld moet optimaal zijn, of het nu warm en vochtig of nat en koud is.

En niet alleen van mei tot augustus maar het hele jaar door. De nieuwe generatie kunstgras garandeert dit, omdat het is geweven. Dit nieuwe en meest innovatieve kunstgras heet GreenFields® MX  en is in 2012 geïntroduceerd. Ik weet zeker dat dit unieke product de manier waarop over kunstgras wordt gedacht zal veranderen.

GreenFields® MX is een kunstgrassysteem van producent TenCate. Dit bedrijf staat wereldwijd bekend om de hoogwaardige kwaliteit van haar kunstgrasvezels en andere componenten. Systeemleverancier GreenFields is een dochteronderneming van TenCate en organiseert de installatie en biedt als aanvullende dienstverlening een volledig ontzorgingsconcept voor voetbalclubs. Zo kunnen zij zorgeloos 24/7/365 gebruik maken van hun topsportbodem van kunstgras.

Ik weet dat er veel misvattingen bestaan over kunstgras, en veel mensen denken er nog steeds over als een goedkoop stukje groen plastic dat bij sliding de huid kan beschadigen. Maar het moderne kunstgras is sporttechnisch zo ontwikkeld, dat het daarmee niet meer is te vergelijken. Uitgebreide studies en onderzoek hebben aangetoond dat sportgerelateerde verwondingen op kunstgras minder vaak voorkomen dan op natuurgras. De impact van het letsel is ook aantoonbaar minder ernstig op kunstgras vanwege de schokabsorberende eigenschappen van het oppervlaktemateriaal dat ook nog eens een verhoogde weerstand heeft tegen de gevolgen van slippen en roteren op het veld.

player-kunstgrasKunstgrasvelden scoren ook hoog als het gaat om de beschikbaarheid van het speelveld. Een natuurgrasveld begint al te verslechteren na ongeveer 250 uur spelen gedurende het seizoen, terwijl op kunstgras 24 uur per dag, 7 dagen per week en 365 dagen per jaar kan worden gespeeld, uiteraard afhankelijk van goed en regelmatig onderhoud. Zie ook dit artikel over hoe TenCate aankijkt tegen sociaal ondernemen en klimaatverandering. 

Het hoogwaardige GreenFields® MX kunstgrassysteem is gebaseerd op een gepatenteerde  weeftechnologie, waardoor bijvoorbeeld de kunstgrassprieten altijd rechtop blijven staan. Daarentegen wordt het gewone kunstgras geproduceerd met tufttechnieken, die niet kunnen voorkomen dat vezels uiteindelijk een keer plat gaan liggen.

Het geweven GreenFields® MX is het eerste officiële kunstgrasveld waarin een aantal nieuwe ontwikkelingen is gecombineerd, wat resulteert in moeiteloos kunnen wenden en keren, versnellen en sliden. Het innovatieve matrixweefpatroon heeft bovendien een positief effect op de rotatie-weerstand van de voeten van de speler. Tegelijkertijd biedt het optimale balbehandeling en speelprestaties van formaat. Bovenal is dit kunstgrasveld volledig recyclebaar aan het einde van de lange levensduur. Actiek bezig zijn met duurzaamheid, zoald TenCate al sinds jaar en dag doet, is ook uiterst belangrijk voor de goede online reputaie van het bedrijf.

Een goed ontworpen kunstgrasveld  gaat niet alleen over de kwaliteit van het de vezels, zegt Ed Donkers  van systeemleverancier GreenFields , het gaat ook over het gehele systeem dat bestaat uit de onderlagen, de eventuele shockpad, het kunstgras en de infill . Bij GreenFields besteden we heel veel aandacht aan de opbouw van het hele systeem , zodat het kunstgrasveld de spelers optimaal laat presteren.

En het “gras” is niet het enige groene aan een kunstgrasveld. Door het gebruik van gerecyclede  materialen en het verminderen van de noodzaak tot besproeien, maar bovendien het niet hoeven maaien of gebruiken van chemicaliën zoals bij natuurgras, is een kunstgrasveld ook nog eens uiterst milieuvriendelijk en goed voor de merkwaarde van TenCate.