Excelly Awards voor het best ontworpen jaarverslag

Op 16 december maakt Best Dutch Brand Institute de winnaars bekend van de 2013 Excelly Awards door Best Dutch Brands. De winnaars van de Excelly Awards voor het best ontworpen jaarverslag zijn:

  • Heineken, Unilever, Ahold, Aegon in de categorie AEX
  • Nutreco (ook winnaar van Sijthoff Prijs) TKH, Unit4 in de categorie AMX
  • DE Master Blenders 1753, Sligro Groep, Wessanen in de categorie AScX

Zijn ontwerp en creativiteit van belang als het gaat om jaarverslagen? Best Dutch Brands Institute denkt van wel. Digitale jaarverslagen zijn toegankelijk voor veel meer potentiële lezers dan alleen financiële investeerders en beleggers. Werkzoekend talent, mogelijke klanten, leveranciers, journalisten, NGO’s, beleidsmakers en medewerkers kunnen eenvoudig toegang verkrijgen tot online rapporten en zij  zijn allemaal zeer relevant voor het toekomstige welzijn van het bedrijf

Het probleem is dat, behalve voor de geharde professional die bereid is om dieper te graven, de rapporten vaak omslachtig en moeilijk te lezen zijn. Maar sommige bedrijven gaan ver in het creatieve ontwerp en gebruiken hun jaarverslag als een effectief middel om te communiceren met belanghebbenden. Zij zien hun ​​jaarverslag als een branding mogelijkheid.

Het doel van dit soort wedstrijden is andere kleinere bedrijven te inspireren om diverse communicatiemiddelen zoals jaarverslagen, websites en sponsoring te gebruiken om sterkere merken te bouwen. Bijvoorbeeld, de Beckmann Groep, Specialist in de revisie van elektromotoren en industriële automatisering, sponsort een lokale voetbalclub en publiceert informatie hierover in haar jaarverslag en op haar websites.

Er waren 20 bedrijven genomineerd voor de Excelly Awards, gepubliceerd door Best Dutch Brands Institute, en er zijn 10 winnaars: 4 top jaarverslagen in de AEX categorie en 3 in elke van de categorieen AMX en AScX.

excelly-awards-winners-horizontal

De winnende bedrijven zijn zich er van bewust dat het grootste deel van hun publiek slechts een klein gedeelte van het rapport zal lezen, en daarom worden de belangrijke onderdelen van het rapport aangeduid met pictogrammen, citaten of informatie boxen. Ook worden foto’s gebruiken om de boodschap van het merk duidelijk te maken. De meest belangrijke zaken worden behandeld in de eerste 10 pagina’s en ondersteunen het meer diepgaande lezen. En wat erg belangrijk is, de jaarverslagen zijn niet alleen creatief, de ontwerpen weerspiegelen de organisaties.

‘Jaarverslagen zijn veel meer dan een rapportagemiddel. Een jaarverslag is een kans om een geïntereseerde doelgroep ervan te overtuigen dat onze visie op de toekomst niet alleen de juiste is, maar dat wij als merk de juiste stappen nemen om deze te realiseren. Gezien de doelgroep al interesse toont in het merk, is het een zonde om ze vervolgens teleur te stellen en te frustreren met alleen de naakte cijfers. Het is vooral in ons digitale tijdperk een unieke kans om een merkbeeld te bevestigen’ zegt Patrick Stal, Interbrand managing director en jurylid van Excelly Awards.

Een goed voorbeeld is het jaarverslag van Unit4. Dit bedrijf heeft een reputatie voor het ontwerpen en ontwikkelen van innovatieve, cutting edge software-oplossingen voor een breed scala van diensten en sectoren. Aangemoedigd door CFO Edwin van Leeuwen, die niet bang is om gedurfde nieuwe ontwerpen te maken, ziet UNIT4 het jaarverslag als een kans om deze innovatieve cultuur weer t geven door middel van een zeer creatieve aanpak.

unit4-31s

Het jaarverslag 2012 had als thema ‘Outperforming in changing times’, en elk land waarin UNIT4 actief is  werd gevraagd de ‘top performers’ te nomineren uit alle delen van het bedrijf. Hun foto’s werden opgenomen in een zeer creatieve ontwerp dat een fantasie wereld voorstelde van geanimeerde karakters en eigenzinnige scenes.

unit4-3s

Het idee was om een onderscheidend verslag te maken, waaruit UNIT4’s bereidheid moest blijken om dingen anders te doen en de moed heeft ontwerpen anders aan te pakken. UNIT4 krijgt veel positieve feedback over haar jaarverslagen, zowel van financiële analisten en beleggers die de frisse nieuwe aanpak waarderen, als van klanten en geïnteresseerden voor wie het verslag de sleutel is tot het aantonen van financiële stabiliteit en creativiteit.

unit-4-2s

Het is goed om te zien dat het design de toegankelijkheid van een online jaarverslag voor een breder publiek vergroot. De beleving van de corporate website wordt bij de winnaars doorgevoerd in het online jaarverslag en geeft daardoor een consistent beeld van het merk, voegt Jolanda Lamboo toe wie binnen Jungle Minds verantwoordelijk is voor de Benchmark Online Financiële Communicatie 2013 voor de FD Henri Sijthoff-prijs.

De winnaars zullen geshowcased worden op de website van Best Dutch Brands en zullen ook internationaal gepromoot worden.