Corporate Websites en Online Branding

Op het gebied van online branding worden nog altijd veel fouten gemaakt. Misschien niet altijd door u, maar vast en zeker door anderen. Leer van die fouten, zodat u in het vervolg goed beslagen ten ijs komt.  En kom er bovendien achter wat het allerbelangrijkste is voor ondernemers om succesvol te zijn.  Dit is een video die het prima uitlegt, maar wel in ‘t Engels:

Wat is een online brand?  Een online  brand is de online versie van uw merk, bedrijf of product. Maar voor u kunt bepalen wat een online brand is, moet u eerst ook duidelijk weten wat een brand is. Bea: “Eigenlijk is een brand niets meer of minder dan de opvatting of perceptie die mensen hebben over uw bedrijf of uw product. Het is het beeld of de opinie die zij hebben over uw bedrijf. Deze opinie is niet te beheersen, maar u kunt hem wel beïnvloeden door u zelf op een bepaalde manier te presenteren.” Een online brand is de manier waarop mensen uw bedrijf of product ervaren als ze het bedrijf opzoeken op het internet, aldus Bea: “Omdat iedereen tegenwoordig alles napluist voor er iets gekocht wordt, is uw online brand en online aanwezigheid zeer bepalend. Maar ook al is het erg belangrijk, het gaat niet alleen om uw corporate website. U moet als bedrijf zorgen voor andere bronnen van waardering (validatie) voor uw diensten en producten.” Het hebben van een website, een Facebookpagina van uw bedrijf en een Twitteraccount zijn volgens Bea slechts het begin. “Dit staat eigenlijk nog gelijk aan offline adverteren. Met offline adverteren ziet men uw advertentie wel, maar dat wil niet zeggen dat ze de inhoud geloven. Klanten willen dat wat ze zien en horen, op waarde kunnen schatten.”

Wat is de grootste fout die bedrijven maken?

Aangezien zowel grote als kleine bedrijven vaak alle aandacht richten op hun eigen websites, geven ze daar veel geld aan uit, inclusief PPC (pay per click), vervolgt Bea: “Maar verder hebben ze geen strategische benadering om andere online informatiebronnen over hun bedrijf te beheersen. Natuurlijk is het goed om een krantenartikel over uw product of bedrijf te hebben, maar vaak zijn deze artikelen niet geoptimaliseerd voor zoekmachines en wordt er verder helemaal niets mee gedaan. Kiest u wel voor een strategische benadering, dan maakt u het ontstaan van sociale waardering (validation) mogelijk, bijvoorbeeld via gastenblogs of onafhankelijke reviews. De inhoud is geoptimaliseerd voor zoekmachines, bevat trefwoorden die relevant zijn voor uw business en die via de sociale media aanbevolen worden. Het is niet meer voldoende om een schreeuwerig persbericht de wereld in te sturen. Het gaat er namelijk niet om wat een bedrijf wil zeggen, maar wat de mensen over u en uw bedrijf zeggen en willen lezen. Het lijkt tegenstrijdig, maar het kan heel nuttig zijn voor een bedrijf.”

Hoe kun je het beste een online brand managen?

Het is belangrijk dat u eerst voor een strategie zorgt, vertelt Bea: “Bepaal datgene waar u bekend door wil zijn. Zoek uit welke trefwoorden mensen gebruiken als ze uw bedrijf of product zoeken, stel een lijst op en bepaal de negatieve trefwoorden, waar u juist niet op gevonden wilt worden. Als u dat allemaal weet, denk dan na over het creëren van content. Focus in uw content op het adviseren, het opvoeden en het helpen van de mensen bij hun problemen of wensen. Publiceer dat op uw blog en op andere websites. Zoek naar partners, schrijf reviews over hun diensten en doe uw voordeel met de ‘wet van geven en nemen’.” Deze wet is ongelofelijk belangrijk binnen de sociale media. Vraag om reviews en interviews door onafhankelijke bronnen, en wed niet op 1 paard. “In de online wereld speel je namelijk samen. Het is niet alleen jouw website die belangrijk is”, aldus Bea Stanford.