topmerken

Alles over kunstgras voor de Eredivisie en eerste divisie

Steeds meer professionele voetbalclubs nemen de beslissing om over te schakelen op kunstgras, en dat komt niet echt als een grote verrassing. Een jaar geleden zei Johan Derksen, een zeer gerespecteerde sportjournalist, het volende: “Over een paar jaar is er in het betaald voetbal geen natuurgras meer“

Kunstgras en voetbal gaan al  meer dan 10 jaar hand in hand. In 2003 werd het eerste voetbalveld ooit door UEFA goedgekeurd voor voetbal op het hoogste niveau. Dit veld was van GreenFields. Sindsdien is FIFA zich ook gaan focussen op de kwaliteit van het kunstgras voor voetbal.

Zij lanceerden het FIFA Quality Concept, Dit concept is bedoeld om zorg te dragen voor een internationale standaard voor kwaliteit en betrouwbaarheid van de leveranciers van kunstgras systemen en het kunstgras zelf.

Een 1-ster kwaliteitsaanduiding geeft aan dat een veld getest en geschikt bevonden is voor wedstrijden en trainingen op nationaal niveau en voor plaatselijk gebruik. Een 2-sterren kwaliteitsaanduiding geeft aan dat een veld geschikt is voor internationale wedstrijden.

De FIFA heeft 28 producenten in haar database, en de FIFA “Preferred Producers” worden gevormd door 9 bedrijven waarvan er twee uit Nederland komen, GreenFields en Edel Grass. Beide bedrijven werken met het innovatieve TenCate kunstgras om prijswinnende systemen af te leveren. TenCate Grass is marktleider en producent van de beste componenten voor kunstgras. Een nieuw innovatief kunstgras-systeem is ontwikkeld samen met GreenFields en heet Greenfields MX.

Bekijk deze infographic voor verdere informatie

kunstgras-voetbal

 

Dit infographic vervangt en corrigeert het image van 17 juni 2013.